Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.

8 listopada przypada Dzień Zdrowego  Śniadania, którego celem jest promowanie wśród najmłodszych właściwych nawyków żywieniowych i zachęcanie ich do regularnego spożywania śniadania. Uczniowie klasy II przygotowali tego dnia zdrowe kanapki. Pojawiły się na nich oprócz wędlin, jajek i sera również warzywa – sałata, szczypiorek, pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, była nawet roszponka i szpinak! W klasie I, prócz kanapek, dzieci miały okazję przyrządzić własnoręcznie soki ze świeżych jabłek, marchwi i pomarańczy.

Zapach roznosił się po całej szkole. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Wszyscy przypomnieli sobie o zasadach odżywiania, analizowali wartość przyniesionych pokarmów dla organizmu. Śniadanie dostarcza energii potrzebnej do efektywnego rozpoczęcia dnia, wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się. Śniadanie powinno stanowić 25-30 procent energii całodziennej. Brak śniadania może być powodem bólu głowy, złego samopoczucia, rozdrażnienia, gorszych wyników w nauce.

Właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, dlatego pamiętajmy o tym każdego dnia!

Dzień Zdrowego Śniadania