Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.
8 listopada przypada Dzień Zdrowego Śniadania, którego celem jest promowanie wśród najmłodszych właściwych nawyków żywieniowych i zachęcanie ich do regularnego spożywania śniadania. Uczniowie klasy II przygotowali tego dnia zdrowe kanapki. Pojawiły się na nich oprócz wędlin, jajek i sera również warzywa – sałata, szczypiorek, pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, była nawet roszponka i szpinak! W klasie I, prócz kanapek, dzieci miały okazję przyrządzić własnoręcznie soki ze świeżych jabłek, marchwi i pomarańczy.
Zapach roznosił się po całej szkole. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Wszyscy przypomnieli sobie o zasadach odżywiania, analizowali wartość przyniesionych pokarmów dla organizmu. Śniadanie dostarcza energii potrzebnej do efektywnego rozpoczęcia dnia, wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się. Śniadanie powinno stanowić 25-30 procent energii całodziennej. Brak śniadania może być powodem bólu głowy, złego samopoczucia, rozdrażnienia, gorszych wyników w nauce.
Właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, dlatego pamiętajmy o tym każdego dnia!





